„Kiedy pszczoła zniknie z powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia. Skoro nie będzie pszczół, nie będzie też zapylania. Zabraknie więc roślin, potem zwierząt, wreszcie przyjdzie kolej na człowieka…”
Karol Darwin
Najpierw dowiemy się jakie rośliny można nazywać „miododajne” . Wbrew pozorom nie wszystkie kwitnące rośliny są miododajne. Określa się tą nazwą wiele roślin aromatycznych, bulin lub roślin zdrewniałych, które są korzystne dla pszczół i innych owadów. Same z nich te pożyteczne owady zbierają nektar, a następnie przenoszą go do swoich uli, gdzie powstaje właśnie miód. Innymi nazwami dla roślin miododajnych są także rośliny pszczelarskie, rośliny nektarodajne lub rośliny pożytkowe.
Niestety, w ostatnim czasie obserwuje się zwiększone wymieranie pszczół. Przyczyn wymierania jest wiele. W Europie wśród „winowajców” najczęściej wymienia się pestycydy stosowane w czasie kwitnięcia roślin, rośliny modyfikowane . Do tego można jeszcze dodać przemysłową działalność człowieka, zmiany w systemie uprawy roślin powodujące zanik naturalnej bioróżnorodności. To tylko niektóre z wielu przyczyn, powodujących zwiększone wymieranie rojów pszczelich i innych owadów zapylających. Taka sytuacja stanowi olbrzymie zagrożenie dla przyrody i człowieka. Większość roślin występujących na Ziemi wymaga zapylenia przez owady!
Zachęcamy wszystkich dołączyć się do tego ważnego tematu. Rośliny miododajne posadzone na balkonie lub tarasie będą powodem do dumy i piękną ozdobą, ale przede wszystkim ogromnym wkładem w pomoc niezwykle ważnym dla naszego życia owady zapylające.
Kochani, dzielimy się listą pięknych roślin miododajnych, które dopełnią Wasze śliczne aranżacje tarasu bądź balkonu.
In addition to the above, which we might term as health benefits indirectly associated with organic food, the practices used in developing organic produce do make it healthier in direct terms too.
With this in mind, organic shops provide a shopping environment in which shoppers are less prone to temptation and bad choices.
The added benefits of visiting organic food outlets is that their junk food quota will be infinitely lower than on offer in large supermarkets (where occasionally such foods might even be featured in a promotional offer).
This because we’ve got our hands firmly on the sugar and oil dispensers during the cooking process. So where buying organic means buying fresh (and it often does) it is healthier.